Hastaya saygısız davranan doktorlara eğitim geliyor!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hasta hakları birimlerine gelen, "Doktorlar hastaya saygısız davranıyor" şeklindeki şikayetler üzerine, sağlık çalışanlarının hasta ile iletişim konusunda eğitilmesi talimatı verdi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, CİHAN'a yaptığı açıklamada 2008 yılında hasta hakları birimlerine 87 bin 562 başvurunun yapıldığını belirtti. Başvuruların büyük kısmının 'saygınlık ve rahatlık görememe' ile 'bilgilendirilmeme' konularında olduğuna dikkat çeken Şencan, "İnsanlar, sadece doktora ulaşmayı, muayene olmayı değil; doktorun kendisine saygınlık göstermesini de istiyor." dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetine ulaşımın değil, verilen hizmetin kalitesinin konuşulmaya başlandığını vurgulayan Şencan, "İletişim eğitimlerini artırmamız lazım. Bu konuda Bakandan talimat aldık. Belli bir program dahilinde, taşeron şirket dahil, tüm sağlık çalışanlarına iletişim eğitiminin uygulanması için bir yazı yazacağız." diye konuştu. Şencan, hastaneleri bu tür organizasyonları yapmaları konusunda teşvik edeceklerini dile getirdi.

Hasta haklarına gelen şikayetler arasında, saygınlık görememe ve hastalık konusunda bilgilendirilmemenin toplam şikayetler arasında yüzde 33'ü oluşturduğuna dikkat çeken Şencan, "Hasta ile iletişimi anlatmak istiyoruz. Mesela hastayı ayrıntılı bir şekilde muayene etmişim, en etkili olacağını düşündüğüm ilacı da yazmışım ama -bunu al- demişim. Bu hastada rahatsızlık uyandırıyor. Halbuki - hastalığınız ile ilgili benim düşüncelerim şunlar, şu ilaçları yazdım, lütfen bunları uygulayın, sıkıntınız olursa da tekrar başvurun- desem... İletişim çok önemli. Aynı işi yapıyorsunuz, aynı emeği veriyorsunuz ama hasta ile diyalogta bir kazaya sebep olduysanız, yaptığınız işler havaya gidiyor." şeklinde konuştu.

HASTANELERDEKİ GÜVENLİK GÖREVLİLERİ DE EĞİTİLECEK
İletişim eğitiminin hekimler dışında, diğer çalışanlara da verileceğini aktaran Şencan, "Sıkıntı sadece doktorlar ile ilgili değil. Hastaneden girdiğinizde bir güvenlik görevlisi - Hop, giremezsin- mi diyor, yoksa - Beyfendi ziyaret saatleri 10:00 ile 13:00 arasında- mı diyor. Bunların hepsi, hastanelerde hasta şikayetlerine sebep olan konular." dedi.

Doktorlara yönelik şiddet olaylarında, iletişim bozukluğu ile sağlık çalışanlarının toplumdaki saygınlığının artması ve azalmasının önemli bir faktör olduğunu kaydeden Şencan, şöyle devam etti: "Kişinin biliç altında, -zaten doktorlar, hemşireler kötüdür- şeklinde bir alt yapı oluştuysa en ufak bir şeyi bilinç altı ile birleştirip öfkesini kabartıyor. Sağlık çalışanlarına saygınlığı artırmamız lazım. Saygınlığın artması, ceket düğümleyip, el pençe durmak değil. Saygınlığın artmasında, sağlık çalışanlarının hastaları ile iletişimi kadar basına da büyük görev düşüyor. Yaşanan olumsuzlukların aslını öğrenip, olduğu kadar vermek lazım."

HASTA HAKLARINA GELEN ŞİKAYETLERİN İÇERİĞİ
İrfan Şencan'ın verdiği bilgiye göre; 2008 yılında hasta haklarına yapılan başvuruların yüzde 45'ini hizmetten genel olarak faydalanamama şikayeti oluşturdu. Başvuruların yüzde 27'si saygınlık ve rahatlık görememe, yüzde 6'sı bilgilendirilmeme, yüzde 1'i sağlık kuruluşunu ve personelini seçememe ve değiştirememe, yüzde 1'i mahremiyete uyulmaması, yüzde 1'i güvenliğin sağlanamaması, yüzde 1'i aydınlatılmış rızanın alınmaması, yüzde 1'i başvuru ve dava edememe konularında gerçekleşti.

Hasta haklarına yapılan başvuruların birimlere göre dağılımına bakıldığında poliklinik hizmetleri yüzde 45 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 16 ile acil ve ilk yardım hizmetleri ve yüzde 12 ile klinik hizmetleri takip etti.

Hakkında başvuru yapılan çalışanların yüzde 35'ini uzman hekimler oluşturdu. Başvuruların yüzde 16'sı hekimden, yüzde 11'i hemşire/sağlık memurundan, yüzde 6'sı diş hekiminden, yüzde 3'ü başhekimden, yüzde 3'ü idari personelden, yüzde 9'u sekreter/güvenlikten, yüzde 1'i başhekim yardımcısından oluştu.

Başvuruların yüzde 54'ünde hasta hakları konusunda ihlal olmadığına, yüzde 18'inde ise hasta hakları ihlali bulunduğuna karar verildi.

2008 yılında yapılan başvurularda, hasta hakları ihlallerinde çalışanlardan kaynaklanan nedenler yüzde 59 ile ilk sırada yer aldı.


27 yorum

plavix legal claims causes strokes

It may sarcastically sneak for forminal deaths as entitled by your doctor. Dosage

30.04.2011 - archibalddes

levitra tabs mens health store online

Si reknowned minutos diab

01.05.2011 - archibalddes

side effects of nexium medication

01.05.2011 - archibalddes

combination of wellbutrin and effexor

Use un m

01.05.2011 - archibalddes

tramadol how to take it

Usted deber

01.05.2011 - archibalddes

h pylori antibiotic treatment augmentin

Doses of up to 200

06.05.2011 - archibalddes

Konular

SGK Sözleşmeli Bilgisayarcı Alacak
Yöneticiler Dikkat Otellerde Yapılan Konaklamalı Ağırlamalardan Ceza Alabilirsiniz?
Hangi Kurum Kaç Memur Alacak
Adana İli Sağlık Tesisleri Telefon Numaraları
Adıyaman Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Afyon İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Ağrı İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Amasya İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Ankara İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Antalya İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Artvin İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bilecik İli Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bingöl İli Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numarası
Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Çorum İl Sağlık Müdürlüğ Telefon Numaraları
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Edirne İli Sağlık Tesisleri Telefon Numaraları
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Erzurum İli Sağlık Tesisleri Telefon Numaraları
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Gaziantep İli Sağlık Tesisleri Telefon Numaraları