Galoş Enfeksiyonu Önlemiyor

Galoş enfeksiyonu önlemiyor
Galoş enfeksiyonu değil, kiri önlüyor
Hastane enfeksiyonları hasta ve sağlık çalışanlarının kâbusu. Birçok hastane, modern yöntemlerle gerekli önlemleri alsa da hastalık yayan bu mikroplardan kurtulamıyor.

Enfeksiyona karşı tedbir olarak yıllardır hastanelerde galoş kullanılıyor. Ancak yapılan araştırmalar, galoşun da enfeksiyonla mücadelede faydası olmadığını ortaya koydu. Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof Dr. Sercan Ulusoy'un, "Son çalışmalar ve incelemeler göstermiştir ki galoşun enfeksiyon kontrol önlemleri arasında bir etkisi söz konusu değildir." ifadesine göre bu naylon kılıflar en fazla ayakkabılardaki toz ve kirin yayılmasını engelliyor. Ulusoy'a göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerika Hastalık Kontrol Merkezi başta olmak üzere tüm dernek ve cemiyetler galoşun enfeksiyonla mücadelede koruyucu bir etkisinin söz konusu olmadığını özellikle vurguluyor. Mikroplara karşı en iyi yöntemin ellerin yıkanması olduğunu ifade eden Ulusoy, örgütün eldiven kullanıldığında bile ellerin yıkanmasını önerdiğini, bu uygulamanın galoşa göre yüzde 90 daha koruyucu olduğunu bildiriyor.

Hastanelerin özellikle hasta ziyaretlerinde zorunlu tuttuğu ve döner sermayeye katkıda bulunmak amacıyla sattığı galoşların enfeksiyonla mücadelede hiçbir fayda sağlamadığı ortaya çıktı. Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı, Prof. Dr. Sercan Ulusoy, "Hastanelerde yıllardır galoş kullanılır. Ancak son çalışmalar göstermiştir ki galoşun, el yıkama gibi etkisi kanıtlanmış bir yöntemin yanında hiçbir fonksiyonu yoktur." dedi. El yıkama alışkanlığının olmadığı bir ünitede enfeksiyon oranının yüksek çıkacağını belirten Ulusoy, hastanelerde kurulan Enfeksiyon Kontrol Komiteleri'nin önerisi doğrultusunda galoş kullanımının giderek düştüğüne işaret etti. Prof. Dr. Ulusoy, yıllarca alışkanlık oluşturmuş galoş kullanımının hastanelerden yavaş yavaş kaldırıldığı bilgisini verdi.

Yatan hastaların, enfeksiyonu diğer hastalara, ziyaretçi ve sağlık personeline bulaştırmaması için 'yalıtım' adını verdikleri birtakım önlemler aldıklarını anlatan dernek başkanı, mikrop kaptığı tespit edilen hastanın odasını ayırdıklarını kaydetti. MRSA ve VRE gibi mikropların hastaya kolayca ulaşabildiğini dile getiren Sercan Ulusoy, "Böyle hastaları, izolasyon odalarına alırız. Tansiyon aleti, derece ve dinleme aletini sadece o hastada kullanırız. Temiz bir önlük giyeriz, odadan çıkarken de orada bırakırız." diye konuştu.

Konular