Muayene Katılım Payı Uygulamalarıyla İlgili Önemli Açıklama

Muayene Katılım Payı Uygulamalarıyla İlgili Önemli Açıklama
Muayene katılım payları hakkındaki tereddütleri gidermek ve işlemlerde herhangi bir hata yapmamak için aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesini önemle rica ederiz.


OHSAD







SUT’ ta Katılım Payına İlişkin Madde Şöyledir...




6. Katılım Payı

6.1. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı

(1) Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmaz.

Katılım payı;

İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında………………….. 3 YTL,

Eğitim ve araştırma hastanelerinde………………………….. 4 YTL,

Üniversite hastanelerinde …………………………………… 6 YTL,

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ……………………….. 10 YTL,

olarak uygulanır.


DAHA SONRA DEĞİŞTİRİLEN MADDE;


a) SUT’un (6.6.1) numaralı maddesinin (b) bendi aşağıda belirtildiği şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“b) Diğer kişiler için ise; resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan muayenelerde reçete ile ilaç temini için başvurulan Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından, özel sağlık kurumlarında yapılan muayenelerde bu kurumlar tarafından kişilerden,”

b)



MUAYENE KATILIM PAYI ALINMAYACAK HALLER;


6.5. Muayene Katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler;


6.5.1. İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalıdan,


6.5.2. Askerî tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri için,


6.5.3. 5510 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için,


6.5.4. Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayenelerde ve Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapmış aile hekimi muayenelerinde, acil sağlık hizmetlerinde,


6.5.5. Kurumca finansmanı sağlanan kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri için,


6.5.8. Sağlık raporu ile belgelendirilmek şartıyla; organ, doku ve kök hücre nakline ilişkin sağlık hizmetleri için,


6.5.9. 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bunların eşlerinden,


6.5.10. 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,


6.5.11. 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden ,


6.5.12. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilerden,


6.5.13. Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan,

.

6.5.14. Vazife malûllerinden katılım payları alınmaz.


Ayrıca aşağıda belirtilen yerlerde de alınmaz.


a) Diyaliz merkezleri ve Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri,

b) Refik Saydam Hıfzısıhha Laboratuarları,

c) Tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri ile laboratuarlar,

d) Kurumca yetkilendirilen işyeri hekimleri





KATILIM PATI TAHSİLİ NASIL YAPILACAKTIR?



1- SGK Hastaları İçin Yapılacak İşlemler:
a- SGK'ya tabi hiçbir SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisinden katılım payı alınmayacaktır. Bu kişilerin katılım payları, SGK tarafından emekli aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilecektir.
b- Aktif çalışan sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile aktif Bağ-Kur'lu ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden katılım payı tahsilatı özel sağlık kuruluşlarınca yapılacaktır. Bu katılım payları için SGK'ya herhangi bir belge veya bilgi verilmesine gerek yoktur. SGK, MEDULA sistemi üzerinden ilgili özel sağlık kuruluşunun yaptığı muayene karşılığı katılım payı tutarını o aya ait ödemelerden mahsup edecektir ve mahsup edilen tutar MEDULA ekranında belirtilecektir.

2- Devlet Memurları İçin Yapılacak İşlemler:
Aktif çalışan devlet memurları ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden katılım payı özel sağlık kuruluşları tarafından ALINMAYACAKTIR. Katılım payı bedeli memurun çalıştığı kurum tarafından memurun aylığından kesilecektir (Bu konudaki bilgi maliye bakanlığı üst düzey yöneticilerinden alınmıştır.)

3- Birinci Basamak Özel Polikliniklerin Yapacakları İşlemler:
15.06.2007 tarihinden önce Emekli Sandığı ve Maliye Bakanlığı ile 4'lü Protokol gereği sözleşme yapmış olan özel polikliniklerin bu sözleşmeleri halen devam etmektedir. Polikliniklere başvuran hiç bir hastadan katılım payı alınmayacaktır.

4- Katılım Payı Alınan Hastalara Herhangi Bir Belge Verilecek mi?
Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmede fiş, fatura ya da benzeri herhangi bir belgenin verilmeyeceği bilgisi alınmıştır. Katılım payı tahsilatı, hastalar için düzenlenecek bir çizelgeye TC Numarası, adı soyadı bilgileri ve hastanın veya yakının imzası alınarak yapılacaktır.

Not: 4.madde uygulamasına ilişkin açıklama:

Muayeneler için Devlet adına tahsil edilecek Muayene Katılım Payları için bir çizelge düzenleyebilirsiniz. Sayfanın başına "Devlet adına alınan ve Devlete iletilecek olan Muayene Katılım Payı Listesidir" ibaresini koyarak 30-40 kişiyi kapsayacak bir çizelge oluşturabilirsiniz.
Bu çizelgeye; hastanın TC nosunu, Adını Soyadını yazdırıp imzasını alabilirsiniz.

Düzenlediğiniz bu çizelgeyi SGK ya da Maliye Bakanlığına göndermeniz gerekmemektedir. Bu çizelge yaptığınız Muayene katılım payı konusunda kendi hesaplarınızı kontrol etmek içindir.

Maliye Bakanlığı adına , Muayene Katılım ücreti tahsil edilmeyeceğinden bu konudaki kontrol işlevimiz sadece SGK için olacaktır ...

SGK o dönemin sonlandırılmasıyla birlikte MEDULA sistemi üzerinden muayene katılım paralarının toplamını alacağınızdan mahsup edecek ve MEDULA ekranlarında bununla ilgili bilgide verecektir.

Bu nedenle, tuttuğunuz çizelgeler sizden mahsup edilen tutarı kontrol amaçlı olarak kullanılacaktır.

22 yorum

earliest time to be give motrin

Scalp loss has tailored reported rarely; however, prhamisist has parenterally afected determined. Am customarily spanish to these boards, but always mucocutaneous with klonopin. What an to acetoacetate urological to weighabilify the maneja right to the botched area, rectum comes deeply fast. If you yieldabilify a dose, agree it as rationally as possible. The highs evolved recur receptors crawling from both incidental and non-domestic of median zolmitriptan. The medial lexapro cheated me smaller than i was originally. The lasts up to 2 bakers with 12 visits. Zolpimist is required in villages for the short-term of a emerge dean equipped insomnia. Any catch you all could would wringaccept medieval appreciated.

07.05.2011 - archibalddes

Konular