Kamu Hastane Birlikler Görüş (deneme)

Kamu Hastane Birlikleri ve Modern Yönetim
Ülkemiz devlet hastanelerini Kamu Hastane Birliği heyecanının sardığı bu günlerde vatandaşlarımız da yeni hastane yönetim sisteminin kendilerine ne getireceğini merak eder hale geldiği aşikardır. Hep daha iyiyi arama ve uygulama arzu ve gayreti içerisinde olan Sağlık Bakanlığı bu defa hastane yönetiminde günümüzün şartlarına uygun modern hastane yöneticiliğini hedefleyen Kamu Hastane Birliklerini kurmak ve hayata geçirmek üzere. Son yıllara kadar hastanelerin doğru yönetilmediğini savunan başta Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdareciliği bölümü ve diğer sağlık yönetimi eğitimi veren üniversiteler bu günkü gelişmeler karşısında tutumlarını yeniden gözden geçirmek ve müfredatlarını yenilemek zorunda kalacaklardır. Zira benimde mezun olduğum H.Ü.Sağlık İdaresi Y.O. müfredatı modern hastane yöneticiliğini tanımlamakla yetinip mevcut hastane yönetimi ve sağlık idaresini irdelemek ve zaman zaman sadece eleştirilerle dersleri geçirmekteydi. Bu gün ise Sosyal Güvenlik Sistemi, Sağlık Bakanlığı yönetim şekli, özel hastanecilik, ilaç tedarik ve sunum sistemi ve nihayet hastane yönetim sistemi tamamen değişmiş ve modern yönetim ilkeleri benimsenerek uygulamaya çalışıldığı ortaya çıkmıştır. Tabi ki burada yıllardır bu durumu anlatan üniversite hocalarımızın hakkını da teslim etmek lazım. Ama bunu yapan siyasi, bürokrasi, adli ve idari aktörlerin de alkışlanması lazım. Peki bu yeni yönetim sisteminden neler beklenmeli?
1-Vatandaş açısından: Merkezi yönetim birçok yetkisini yerele bırakacağı için daha dinamik, daha etkin, çözüm odaklı, başarı arzusu dolu, hizmetin kalite ve kantitesini artırabilecek ve kolay ulaşılabilen yeni yönetimin aynı zamanda yerel erkin denetim, gözetim ve baskısıyla Sağlık Bakanlığının belirlediği hedeflere ulaşmada başarı sağlayacağı için hizmette olumlu değişimler yaşanacaktır ve vatandaşlar bu durumdan memnun kalacaktır.
2-Kamu açısından: Kaynaklar il bazında değerlendirildiği için daha verimli, daha etkin ve daha sorunsuz kullanılacaktır. Örneğin insan kaynağı açısından; il genelinde ve ilçelerde ihtiyaç duyulan insan kaynağı daha gerçekçi hesaplanabilir, insan kaynağının ve hizmetin homojen dağılımı sağlanabilir. Alt yapı özellikle direkt hizmet üretiminde etkin olan alt yapı daha etkin planlanabilir. Yönetimsel alanda daha etkin metotlar uygulanabilir. Örneğin Eğitim ve Araştırma hastanelerinden ses getirici tanı ve tedavi yöntemlerinin öne çıkartılması, maliyet muhasebesinin gündeme sokulması, ölçülebilir ve iyileştirilebilir süreçlerle sorunlara anında müdahale edilebilir, hizmetin yerinde denetimi kolaylaşır, çalışanın motivasyonunun sağlanması, bilimsel çalışmaların önünün açılması, gönüllü mütevelli heyetleriyle kurum ve vatandaşların bütünleşmesinin sağlanması, iletişimin güçlendirilmesi neticesinde doğru iş yapılması ve etkin danışma birimlerinin kurulması, hizmetin ilin her kesimine aynı orandan yayılması, parasal kaynakların etkin kullanılması ve standardın sağlanması mümkün olacaktır.
3-Çalışan açısından. Çalışanlar açısından olumsuz bir durum olmayacağı gibi yeni yöneticilerine bağlı olarak beklentilerine cevap verilebilir olması çok önemli olacaktır. Sağlık çalışanı bazen bir teşekküre bazen bir fincan caya tüm yorgunluklarını teslim edebilmektedir. Ancak yaptıkları işte takdir görmemek onların üzüntüsüdür. Bu süreçte onlar geçmişini aramamak ve gelecekten umutlu olmak yaptıklarından takdir görmek istediklerinden yerel idarecilerin bu durumu daha fazla gözetmesi gerekecektir.
Sonuç olarak hastaneler modern yönetim ilkelerini uygulamak üzere önemli adım atılmıştır ancak unutmamak gerekir ki yönetim anlayışı nasıl olursa olsun yönetenin kapasitesi kadar algılanabilecektir. Uygulanacak olan yönteme modern hastane yönetiminin başlangıcı diyebiliriz. Uygulamanın faydalı olabilmesi ve doğru anlaşılabilmesi için yöneticilere çok iş düşecektir. Öncelikle sisteme uygun kişilerin seçilmesi önem arz etmektedir. Tıpkı Osmanlı’nın yükselme dönemi gibi; liyakat,ehliyet,sadakat ve günümüzden de beceriyi ekledin mi on numara bir iş olacaktır. Saygılarımla
Turgut Altun
Sağlık İdarecisi
Kaynak: WWW.turgutaltun.com