ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNE DİKKAT

Medi Yaşamdan RANDEVU ALMAK İÇİN:
http://88.248.15.87/InternetRandevu/Mainpage.aspx
Özel Korkuteli Medi Yaşam Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil Kılınç çocuklarda görülen demir eksikliği anemisinin önemine dikkat çekerek; yapılması gerekenler hakkında aileleri uyardı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kılınç, demir eksikliği anemisinin en fazla süt çocukluğu döneminde görüldüğüne dikkat çekti. Dr. Halil Kılınç, “Bu rahatsızlığa okul çağında olduğu gibi ergenlik öncesi çağda da rastlanır. Besinlerden yetersiz demir alımı, hızlı büyüme nedeni ile birlikte demir ihtiyacının artması ve kan kaybı, çocuklarda demir eksikliğine yol açar” dedi. Çocukların mutlaka anne sütüyle beslenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Kılınç, “Bebeklerin pirinç unu türü mamalarla beslenmesini önermiyoruz. Çünkü bu tür mamalarda demir desteği yoktur. O nedenle çocukların anne sütü yerine pirinç unu türü mamalarla beslenmesi ve inek sütüne 1 yaşından önce başlanması ve çocuğun günde yarım litreden daha fazla süt içmesi, demir eksikliği anemisi gelişmesinde en önemli nedenlerdir. Demir eksikliği anemisinin önlenmesi için bebeğin 6 aylık oluncaya kadar tek başına anne sütüyle, 1 yaşına kadar da anne sütüne ilave olarak demir yönünden zengin mamalar ve ek gıdalarla beslenmesi gerekir” açıklamasında bulundu.
Çocuk tuhaf şeyleri yemek isteyebilir
Dr. Kılınç, demir eksikliğine bağlı kansızlıkta görülen belirtilerin kimi zaman çok hafif olduğunu ve fark edilmediğini söyledi. Dr. Kılınç, “Bu rahatsızlık ancak bazı tahliller sonucu ortaya çıkabilir. Eğer kansızlık fazla ise çocukta halsizlik, baş ağrısı, çarpıntı, deri renginde solukluk, huzursuzluk, çabuk yorulma ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir” diye konuştu. Demir eksikliği anemisinde iştah sapmalarının görüldüğünü ifade eden Uzman Dr. Halil Kılınç, “Çocuğun, buz, kağıt ve toprak gibi yenmemesi gereken şeyleri yemesi, demir eksikliği anemisinde sıklıkla görülen bir belirtidir. Öte yandan demir eksikliği olan çocuklarda oturma, emekleme ve yürümede gecikme, davranış bozuklukları, öğrenmede güçlük ortaya çıkar. Özellikle süt çocukluğu döneminde demir eksikliği varsa ağlarken katılma nöbetleri görülebilir” şeklinde konuştu.
Demir eksikliğinin fark edilmediği durumlarda çocuğun önemli sağlık problemiyle karşı karşıya kalacağına da dikkat çeken Kılınç, şöyle devam etti: “Eğer kansızlık ebeveynler tarafından fark edilmezse çocukta kalp yetmezliği ortaya çıkabilir.”

Uzm.Dr.Halil Kılınç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı


Konular