SAĞLIK İDARECİSİ (1)

Sağlık İdarecisi denince akla hemen hastane idarecisi geliyor ancak gerçek anlamda sağlık idarecisi denince sağlığa ve sağlık politikalarına yön veren ve bu konuda etkin ve yetkin birey akla gelmelidir.Ülkemizde bu konuda Avrupa düzeyinde eğitim veren başta H.Ü. Sağlık İdaresi Yüksek Okulu olmak üzere bir kısım üniversite yüksek okulları mevcut. Bu okullardan bilgili ve kaliteli mezunlar verilmektedir.
Peki akla ilk gelen soru şu: Yıllardır bu okullarından mezun olup kalifiye eleman olarak yetişen bu potansiyeli devlet ve millet olarak verimli bir şekilde kullanabilmekte miyiz? Cevap çok basit, kocaman bir HAYIRRR.Bunun bir kısım sebebi olmakla birlikte ileride ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız.Bu durumun ülkemize neler kaybettirdiğine kısaca bakalım;
1-Para kaybettiriyor (Sağlık İdareciliği konusunda eğitimsiz kişilerin elinde büyük bütçeli sağlık kuruluşları yanlış kararlarla zarar etmekteler.)
2-Zaman kaybettiriyor (Parayla doğru orantılı olmakla birlikte zamanında alınması gereken kararların alınmaması kurumun işleyişini olumsuz yönde etkiliyor)
3-Beyin gücü kaybettiriyor (Sektörde iş bulamayan kalifiye elemanlar başka iş alanlarına kayıyor.)
4-Psikolojik motivasyonu olumsuz etkiliyor (İş kaygısı nedeniyle bu alanda eğitimden kaçınmalar başlıyor.)
Bir sonraki yazımda açıklamalar ve daha fazlasını paylaşmak ümidiyle….
İSMAİL DEMİRCİ

SAĞLIK İDARECİSİ (1) yorumları

  • Image Description
    skrakarca
    27.03.2009

    fazla uzun lafa gerek yok bence. ama şu bir gercektir ki. şelaleden dökülen suyu içmek isteyen bir aslan yok dünyada bizde boşuna şelale oluyoruz. eğer idarecesi isek suyu durultalım ve suyumuzu içmeye gelenleri bekleyelim. biz kendimize taraf aramakla meşkuluz halbuki bu tarafı arayacağımıza tarafımızı yok eden kişileri belirleyip suyumuzu durultalım. onlar belli istenirse isimlerini verebilirim
    kendinize iyiy bakın