SGK' dan "Çürük Elmaları Temizliyoruz" Açıklaması

2008 yılı faaliyet sonuçlarını değerlendiren Sosyal Güvenlik Kurumu, incelemeye aldığı hastane ve eczanelerce uğratıldığı zararı açıkladı. Fatih Acar, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek olan aynı branşta tedavi olmaya getirilen 10 günlük süre sınırının acil haller, kontrol muayeneleri ve sevk işlemlerini kapsamayacağını söyledi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, 10 gün içinde aynı branşta başka bir sağlık kuruluşuna gidilememesi yönünde 1 Nisan’da getirilecek düzenlemenin seçim yatırımı olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Özel sağlık sunucularının teknolojik altyapılarını hazırlayamamaları ve ek süre talep etmeleri üzerine uygulamanın 1 Nisan’a ertelendiğini belirten Acar, konunun kamuoyunda yanlış anlamalara neden olduğunu öne sürdü. “Uluslararası bilimsel kuruluşların yaptığı çalışmalar sonucunda bilimsel veriler ışığında ve Türkiye’deki bazı öğretim üyelerinin raporları çerçevesinde sadece 10 günlük süre sınırlaması değil, 222 adet düzenleyici kuralın sisteme entegre edilmesi de sağlandı.” diye konuşan Acar, uygulamayla hastaların mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Süre sınırına sevk dahil değil
Fatih Acar, SGK 2008 yılı faaliyet sonuçlarının değerlendirilmesi ile 2009 yılı çalışmalarıyla ilgili planları, SGK başkanlık binasında düzenlenen basın toplantısında anlattı.

Bir soru üzerine bilgi veren Acar; acil haller, kontrol muayeneleri sevk işlemlerinin aynı branşlar için getirilen 10 günlük süre sınırlaması dışında olduğunu söyledi. “Sağlık ocağına gittiniz diyelim, üniversiteye sevk edildiğinizde bu durum 10 günlük süre sınırlaması dışındadır. Getirilmek istenen, keyfi olarak hastanelerin dolaşılmaması ve kurum faturalarının şişirilmemesidir” diye konuşan Acar, sistemin sağlıklı olarak uygulamaya gireceğini ileri sürdü.

“Çürük elmaları ortadan kaldırmalıyız”
Otuzdört müfettiş tarafından yapılan 14 hastane denetiminin sonuçlandırıldığını belirten Acar, 2 milyon 318 bin TL kurum zararının tespit edildiğini, bir hastane hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Eczanelerle ilgili incelemeler yaptıklarını ifade eden Acar, 2 pilot ilde yapılan incelemeler sonucu sahte küpür, sahte ilaç raporu, sahte reçete, sahte doktor kaşesi ve sahte barkod ile reçete yazılması, yurt dışında yaşayan vatandaşların T.C. kimlik numaralarına sahte ilaç yazılması, diploma kiralama yöntemiyle eczane işletilmesi gibi usulsüzlükler tespit edildiğini söyledi. İki ilde incelenen 19 eczanede 2 milyon 650 TL kurum zararı olduğunu belirten Acar, 10 eczane hakkında da Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Kurum Başkanı, “Özel sağlık hizmeti alanında son derece geniş açılımlar getirilmesine rağmen, bu alanda yaşadığımız suistimalleri ortadan kaldırmak zorundayız. İçimizdeki çürük elmaları hep birlikte ortadan kaldırmalıyız" dedi.

Aylık bağlama süresi düştü

Acar, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur primlerinin yeniden yapılandırılması kapsamında 14.6 milyar TL'lik kurum alacağından 6.6 milyar TL'nin tahsil edildiğini söyledi.

Acar, bürokrasinin kaldırılması çalışmaları kapsamında geçici iş görememezlik ödeneklerinin PTT şubeleri aracılığıyla ödenmesine başlandığını, sağlık karnelerinin kaldırıldığını, Bağ-Kur kaydı olmadığına dair yazıların internet ortamında alındığını bildirdi. Fatih Acar, kaçak işçi çalıştırılmasına yönelik yapılan incelemeler sonucunda kayıt dışı çalışmalarından dolayı 136 milyon TL tutarında prime esas kazanç ile 74.8 milyon TL tutarında idari para cezası uygulandığını anlattı.

Acar, 2009 yılında aylık bağlama sürelerinin 3 aydan 1 aya indirileceğini, 2010 yılında ise bu sürenin 1 haftaya düşürüleceği müjdesini verdi. Acar, muadil ilaçlarla ilgili alınan kararların Türk Eczacılar Birliğinin görüşleri doğrultusunda yeniden değerlendirildiğini belirterek, amaçlarının gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek olduğunu kaydetti. Acar, tansiyon hastalarını mağdur edecek bir uygulamanın da söz konusu olmadığını söyledi. Toplantının ardından SGK Başkanı Fatih Acar ile Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan anlaşma protokolü imzaladı. Protokol kapsamında TOKİ SGK'ya hizmet binaları yapacak.


Konular

Sözleşmeliler ile kadrolular arasındaki sosyal hak farkı kaldırılıyor
İyileştirme Araç Gereçleri İle Protezlerden Katılım Payı Alınması Açıklaması
Hastaya saygısız davranan doktorlara eğitim geliyor!
Karadeniz Sağlık İdarecileri Derneği Kuruldu (KARSİD)
TAKIM RUHU
Sağlık İdarecisi Prof.Dr.Dilaver Tengilimoğlu'na ABD'den Birincilik Ödülü
Hastaneler Birlik Olunca Özelleşecek mi?
SGK Sözleşmeli Bilgisayarcı Alacak
Yöneticiler Dikkat Otellerde Yapılan Konaklamalı Ağırlamalardan Ceza Alabilirsiniz?
Hangi Kurum Kaç Memur Alacak
Adana İli Sağlık Tesisleri Telefon Numaraları
Adıyaman Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Afyon İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Ağrı İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Amasya İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Ankara İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Antalya İli Sağlık Tesisleri Telefon Rehberi
Artvin İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bilecik İli Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bingöl İli Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numarası
Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları
Çorum İl Sağlık Müdürlüğ Telefon Numaraları
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Telefon Numaraları