’Tele-tıp’a geçecek telefonla tansiyon ve kalp ritmine bakacak

’Tele-tıp’a geçecek telefonla tansiyon ve kalp ritmine bakacak


Sağlıkta ’Tele-Tıp’la uzaktan erişim uygulamasına hazırlandıklarını belirten Medline Genel Müdürü Murat Kutay, "Telefona bağlanacak aparatla hastalar, tansiyon, şeker, kan basıncı, kalp ritmi gibi sonuçlarını anında sağlık merkezimize geçebilecek. Sonuçlarla ilgili de sağlık personelimiz hızlı bir şekilde geri dönüş yapacak" dedi.

ESAS Holding bünyesindeki sağlık hizmetleri şirketi Medline, tansiyon, şeker gibi kronik rahatsızlıkları bulunan hastaların sonuçlarını telefon üzerinden anında tıbbi personele göndermesini sağlayacak teknolojiyi Türkiye’ye getiriyor. Medline Alarm Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Murat Kutay, şu anda çalışmalarını sürdürdükleri ’tele-tıp’ denilen medikal verilerin, uzak bir noktadan medikal çağrı merkezine telekomünikasyon yoluyla transfer edilmesini sağlayan sistemle sağlık bilgilerinin anında uzman personele ulaştırılabileceğini söyledi. Kutay, "Bunun için bir aparat bulunuyor. Bunu sabit hat ya da cep telefonuna bağlayanlar tansiyon, şeker, kan basıncı, kalp ritmi gibi sonuçlarını anında medikal ekibe geçebilecek. Bu uygulama kronik hastalığı olanlar için önemli. Bu yıl sonuna doğru bu sağlık teknoljisiyle ilgili yatırımlarımızı yapmış olacağız" dedi.

Kronik hastalar

Mobil sağlık takibi uygulamasının Amerika, Avrupa ve İsrail’de örneklerinin bulunduğunu dile getiren Kutay, şunları söyledi: "Bunun için bir Alman firmasıyla ortaklık yapıp, geliştirmiş oldukları teknolojik aygıtı almayı planlıyoruz. Bu hizmeti yıl sonunda ya da gelecek yılın ilk çeyreğinde verecek hale geliriz. Tansiyon, şeker hastaları gibi kronik rahatsızlığı olanlar sonuçlarını anında tıbbi personele gönderebilecekler. Tele-Tıp denilen uzaktan erişim projeleri var. Bunlardan biri olan bu sistem, online ve gerçek zamanlı olarak verilerin istenilen yere ulaşmasını sağlıyor."

50 bin vakaya baktı

Bu teknolojiyi Türkiye’ye getirmeden önce pazar araştırması yaptıklarını da anlatan Kutay, "Başta İstanbul olmak üzere 13 ilde, bu cihaza ihtiyaç ve talep var. Cihazın fiyatı 500 liranın üzerinde olabilir. Türkiye’de bu hizmeti veren ilk biz olacağız. Dünyada sosyal sigorta sistemlerinin mobil tedaviyi karşıladığı karşıladığı ülkeler var" dedi. Murat Kutay, geçen yıl Medline olarak 50 bin vakaya baktıklarını, bu yıl da aynı vaka sayısına ulaşacaklarını da aktararak, cirolarının geçen yıl 20 milyon dolar olduğunu, bu yıl da aynı ciroya ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

2.5 milyon üye var

YERİNDE sağlık hizmetlerine de eğileceklerini aktaran Murat Kutay, sistemlerinin üyelikle çalıştığını, üye sayılarının 2.5 milyonun üzerine çıktığını aktardı. Kutay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üyelerin 20 bini bireysel. Bu yılki hedefimiz bireysel üye sayısını artırmak. Birkaç yıl içinde 100 bin bireysel üye sayısına ulaşmak istiyoruz. Bu yıl, bireyselde açılım yılımız olacak. Bireysel alanla ilgili özellikle yılın yarısından itibaren yeni hizmetler sunacağız."

Acil sağlık pazarı 1 milyar lirayı buluyor

TÜRKİYE’de 72 ilde hizmet verdiklerini, genişlemelerini sürdüreceklerini ancak yurtdışı açılımları bir süreliğine rafa kaldırdıklarını kaydeden Murat Kutay, "Acil sağlık sektörü krizden çok etkilenmedi ama büyüme hedeflerimizi erteledik. Sağlık hizmetleri alanında hizmet veriyoruz sadece acil sağlıkta kamuyu da dahil ettiğimizde 1 milyar TL’lik pazar var. Üyelik sisteminde de daha gidilecek çok yol var" dedi.

Hürriyet

’Tele-tıp’a geçecek telefonla tansiyon ve kalp ritmine bakacak yorumları

  • Image Description
    archibalddes
    30.04.2011

    As

  • Image Description
    archibalddes
    04.05.2011

    5

  • Image Description
    archibalddes
    12.05.2011

Sağlık Magazin