Özel Hastanelerde Çalışmak Kolay Olmayacak

Hastane kadroları dolu ve yeni kadro verilmiyor
Türk Tabipleri Birliği (TTB) kamu hastanelerinden istifa eden hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Hekimlerin kamu hastanelerinden istifa ederek özel sağlık kuruluşlarına geçişinin mümkün olamayacağı yönündeki haberleri değerlendiren TTB, mevcut düzenlemeler içerisinde kamudan istifa eden hekimin özel sağlık kuruluşunda istihdamını yasaklayan bir kural bulunmadığını anımsattı.

Hekimlerin kamudan istifa ederek boş kadrosu olan, izin verilen kadro sayısının altında hekim istihdam eden özel sağlık kuruluşlarına başvurma ve anlaştığı takdirde çalışma hakkını ortadan kaldıran bir yasal düzenleme olmadığı belirtildi.

Geçiş için boş kadro gerekli
Sağlık Bakanlığınca yapılan düzenlemelerle sağlık kurum ve kuruluşları kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde tek elden planlandı. Özel sağlık kuruluşları faaliyet izin belgesinde yer alan uzmanlık dalları ile sınırlı olarak, sadece belirtilen sayıda hekim istihdam edilebiliyor ve ilave istihdamlara izin verilmiyor. Bu nedenle kamuda çalışan hekimlerin istifa ettikten sonra özel bir sağlık kuruluşunda çalışabilmesi için kuruluşun faaliyet izin belgesinde bu dalın yer alması ve bu dalda izin verilen hekim sayısında eksilme olması, yani boş kadronun bulunması gerekiyor. Bu koşul yalnızca kamuda çalışan hekimler açısından değil, serbest veya bir başka özel sağlık kuruluşunda çalışan hekimin istifa ederek yeni bir özel sağlık kuruluşunda çalışabilmesi açısından da geçerli.

Hastane kadroları dolu ve yeni kadro verilmiyor
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. ırfan Şencan, hastanelerin belli sayıda hekim çalıştırabileceğini ve bu sayının arttırılmasının, yapılan düzenlemeler gereği mümkün olmadığını açıkladı.

Özel sağlık sektörüne sınırsız bir geçişin söz konusu olmadığını belirten Şencan, durumu şöyle özetledi:
“11 Mart ile birlikte özel hastanelerin hekim çalıştırma şartları rahatlatıldı. Hastaneler artık en az 2 yıl yurt dışında mesleğini icra etmiş hekimleri, yaş haddinden veya kadrosuzluk nedeniyle emekli olan uzman hekimleri faaliyet izin belgesine uzmanlık dalı ilavesi yapılarak çalıştırabilecek. Ama bugün kamudan istifa ederek özel hastaneye gitme durumu, özel hastanenin kadro şartlarına bağlı. Hastanenin ön izin belgesinde kadro sayısı belirlenmiştir. Mesela hastane 2 kardiyolog için izin almışsa bu rakam içinde hareket edebilecek. Bunun tek istisnası, yönetmelikte anlatılan emekli hekimler ve yurtdışında görev yapan hekimler. Kamudan istifa eden hekimin, iki kişilik kadroya ‘Ben de üçüncü kişi olarak ekleneyim’ deme şansı yok. Ama daha önce emekli olmuş, istifa etmiş, yani halihazırda boşta olanları rahatlatıyoruz, onlar serbestler. Hekimler, kendilerini alabilecek hastanelere başvuruda bulunabilir. Çünkü hastanelerin kadroları dolu ve yeni kadro verilmiyor.”

Boşalan kadroda çalışmak mümkün
Bakanlık, 11 Mart 2009 tarihli düzenlemelerle farklı bir açılım getirerek planlamaya ilişkin pek çok maddede istisnalar öngördü. Kamuda çalışan hekimlerin belirli şartlarla özel sağlık kuruluşlarında da istihdam edilebileceği düzenlendi. Buna göre, ruhsatlı sağlık kuruluşlarında boş kadro olup olmamasına bakılmaksızın hekim çalıştırılması şu koşullara bağlandı:
“Ücretli veya ücretsiz izinli sayılarak yurt dışına gönderilen kamu görevlisi tabipler ile yurt dışında mesleğini en az 2 yıl olmak üzere halen icra etmekte olan tabipler (ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülükleri bulunan tabipler hariç) gerektiğinde uzmanlık dalları faaliyet izin belgesine eklenerek çalıştırılabilecektir.
Yaş haddinden veya kadrosuzluk nedeniyle zorunlu emekli olan uzman tabipler de faaliyet izin belgesine uzmanlık dalı ilavesi yapılarak çalıştırılabilecektir.
Ruhsatında yazılı olan dallarda asgarî sayının üzerinde eskiden beri hekim çalıştıran sağlık kuruluşları asgari sayının üzerindeki tabiplerin ayrılışında, bir yıl içinde aynı uzmanlık dalında tabip istihdam edilebilecektir. Bu halde örneğin; kamudan istifa eden hekimler de boşalan kadroda çalışabilecektir.”

TTB, iptal istemiyle yargıya başvurdu
TTB, 11 Mart’ta yapılan değişikliklerle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerin özel hastanelerde kısmi zamanlı olarak çalışmasının önüne geçildiğini, kamu sağlık kurumunda yarı zamanlı çalışan bir hekimin aynı zamanda bir özel hastanede veya tıp/dal merkezlerinde istihdamına izin verilmediğini belirtti. Açıklamada, “Fakat bu düzenlemelerin kamudan istifa eden hekimin özel sağlık kuruluşlarında çalışmasını engellemek için uygulanması ya da bu yönde yorumlanması hukuka aykırıdır. Yasakların yorum yolu ile genişletilmesi mümkün değildir” denildi.

657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nda devlet memurunun bağlı olduğu kuruma yazılı olarak başvurmak koşulu ile memurluktan çekilebileceği, bu irade bildiriminin ardından atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar kişinin görevine devam edeceğinin düzenlendiği, bu süreninse 1 ay ile sınırlandırıldığı bilgisini veren TTB, “Görüldüğü üzere istifa edenin başvurusunu kabul etmeme konusunda idareye tanınmış bir yetki bulunmamaktadır. Yasa normunun çizdiği çerçeve göz önünde bulundurulduğunda hekimlerin kamudan istifa etmesine izin verilmemesi bu kuralın ihlali anlamına gelecektir” dedi.
Açıklamada, Yönetmelik değişikliklerinde yer alan ve çalışma hakkını hukuka aykırı olarak sınırlayan, uygulamada tereddüt yaratan hükümlerin iptali için yargıya başvurulduğu belirtildi.
Yürütmeyi durdurma isteğinin henüz görüşülmediği ifade edildi.

Konular