Seyahat Edenlere Domuz Gribi İle İlgili Olarak DSÖ Tavsiyeleri

Bir çok ülkede Domuz Gribi vakası teyit edilmiştir. Domuz Gribi ile ilgili genel bilgiler DSÖ web sayfasında yayınlanmıştır.
DSÖ uluslararası seyahatlerin kısıtlanmasını tavsiye etmemektedir. Her zaman olduğu gibi hasta olan kişilerin uluslararası yapacakları seyahatleri ertelemeleri ve uluslararası seyahat dönüşü hastalık belirtileri görülen kişilerin ise sağlık kurumlarına başvurmaları konularına dikkat etmeleri istenmektedir.
Seyahat eden kişilere İnfluenza Virüsü ile enfekte olma tehlikesine karşın kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durmaları ve akut solunum yolları enfeksiyonları olan insanlarla yakın temastan kaçınmaları tavsiye edilmektedir. Hasta olan kişilerle temastan sonra ve bu kişilerin bulundukları ortamlarla temastan sonra ellerin yıkanması hastalık riskini azaltacaktır. Ayrıca hasta insanlar hastalığın yayılmasını önleyici uygun davranışlar sergilemeye davet edilmektedir(Sağlıklı insanlardan uzak durmak, elleri yıkamak ve öksürükle/hapşırıkla bulaşmayı engellemek için kağıt mendil ve maske kullanmak).
Domuz Gribi’ne karşı alınması gereken spesifik önlemlerle ilgili olarak anti viral ilaçların kullanılmasının tavsiye edilebilmesi için elimizde yeterli bilgi bulunmamaktadır. Doktorlar Domuz Gribi hastalığının tedavisinde anti viral ilaçların kullanılması ile ilgili olarak kliniksel ve epidemiyolojik değerlendirmeleri ve tedavinin hastaya vereceği fayda ve zararı göz önünde bulundurarak karar vermek zorundadırlar.
Kaynak DSÖ sayfası: http://www.who.int/ith/updates/2009_04_28/en/index.html

Konular