Sağlıklı Zayıflamanın Kuralları

Sağlıklı ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak ve bu kiloyu korumak amacıyla uygulanacak sağlıklı zayıflama diyetlerinin içeriği ile ilgili öneriler aşağıda sıralanmıştır.



1-Zayıflama diyetlerinin mutlaka sağlık kontrollerinden geçtikten sonra doktor/diyetisyen kontrolü altında uygulanması; hızlı kilo vermeye yönelik zayıflama ilaçları, zayıflama bantları, bitkisel karışım vb. yöntemlerin bilinçsizce ve kontrolsüzce doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması son derece önemlidir.
2-Sağlıklı ve kalıcı ağırlık kaybı için haftada en fazla 0.5-1.0 kg verilecek şekilde bireye özgü hazırlanan zayıflama diyetleri uygulanmalıdır.
3-Zayıflama diyetlerinde mutlaka besin çeşitliliği sağlanmalı, tek tip beslenmeye dayalı diyetler uygulanmamalıdır.
4-Öğün atlamamaya ve düzenli aralıklarla günde 3 ana, 3 ara öğün uygulamaya özen gösterilmelidir.
5-Zayıflama diyetlerinin uygulanması esnasında sıklıkla ortaya çıkan kabızlık probleminin önlenmesi açısından lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Lif içeriği yüksek yiyecekler grubuna giren; sebze, meyve, kurubaklagiller, tam tahıl ürünlerinin ayrıca mide boşalma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzattığı ve ağırlık kontrolünün sağlanmasına yardımcı olduğu unutulmamalıdır.
6-Tatlı, pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kan şekerini dengeleyici besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.
7-Tokluk hissini uyandıran sinyallerin yaklaşık 20 dakika içinde beyine ulaştırılması nedeniyle hızlı yemek tüketiminden kaçınılmalı, besinler iyice çiğnenmeli ve yavaş yemek yemeğe özen gösterilmelidir.
8-Yemek yerken başka bir işle (televizyon seyretme, kitap okuma vb.) meşgul olmak farkında olmadan fazla besin tüketimine neden olabilir. Bu yüzden yemek yemek başlı başına bir olay olarak algılanmalı ve yemek yerken başka bir işle meşgul olunmamalıdır.
9-Yemeklerin mümkün olduğunca küçük tabaklarda porsiyonlanarak tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Yemeklerde kullanılan yağ türüne de dikkat edilmeli, yemeklerde kullanılan yağın bir kısmının zeytinyağı, bir kısmının da mısırözü, soya veya ayçiçek gibi bitkisel sıvı yağlar olmasına özen gösterilmeli, ancak aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.
10-Yemekler pişirilirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
11-Güvenli besin tüketimi için alınan ambalajlı gıdaların etiketleri ve besin içerikleri mutlaka okunmalı, Tarım ve 12-Köyişleri Bakanlığından üretim izni alınmış olmasına dikkat edilmelidir.
12-Vücutta oluşan zararlı maddelerin atımı ve barsak sağlığı için günde en az 8-10 su bardağı su tüketmeye özen gösterilmelidir.
13-Haftada en az 3 kez ve 30 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir.