İstanbul'da Doktorlara Malzeme Operasyonu

3 yıldır soruşturma yürütülüyordu. Medikal firma sahipleri ve doktorlar anlaşarak devleti fena dolandırmışlar.
İstanbul'da düzenlenen ilaç ve medikal malzeme yolsuzluğu operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye gönderilen 24'ü doktor 37 kişinin, ''Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) zarara uğratmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işledikleri'' iddia edildi.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, medikal firma sahipleri ve çalışanlarının, özel ve kamu hastanelerinde görev yapan bazı doktorlar ve SGK'da fatura onay biriminde çalışan bir doktor ile ''yüksek miktarlı faturaların kesintisiz bir şekilde ödenmesini sağlamak suretiyle SGK'yı 2006 yılından beri zarara uğrattıkları'' tespit edildi.
Bu tespitin ardından Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa, Maltepe, Üsküdar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bahçelievler, Güngören, Tuzla, Kartal, Bayrampaşa, Ümraniye, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih, Şişli ve Beykoz ilçeleri ile Ankara'da tespit edilen 47 farklı adrese düzenlenen operasyonda 41 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlarla birlikte 7 adet bilgisayar kasası, 6 adet diz üstü bilgisayar ve gayri resmi para kayıtlarının tutulduğu tespit edilen çok sayıda ajanda ile not defterine el konuldu.

Gözaltına alınanlardan 4'ü emniyetten savcılık talimatıyla serbest bırakılırken işlemleri tamamlanan 24'ü doktor 37 şüpheli, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''teşekkül halinde kamu kurumunu zarara uğratmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık'', ''görevi kötüye kullanmak'', ''resmi belge niteliği taşıyan özel belgede sahtecilik'' suçlamalarıyla Üsküdar Adliyesi'ne gönderildi.

Bu arada, emniyet tarafından basın mensuplarına dağıtılan örgütün çalışma şemasında, operasyonun adının ''Altın Omurga'' olarak nitelendirildiği gözlendi.

ÖZEL HASTANEDE AMELİYAT

Emniyet yetkililerinden alınan bilgilere göre, 4 farklı medikal firmasının karıştığı dolandırıcılık ve yolsuzluk olayında, özel hastanelerde ameliyat yapması yasak olan kamu hastanelerinde görevli beyin cerrahlarının, kendilerine gelen hastaları medikal firmaların anlaştığı özel hastanelere yönlendirerek burada ameliyat yaptıkları tespit edildi.

Doktorların, kamu hastanelerinde ihale ile alınan medikal malzeme ve ilaçları, özel hastanelerde istedikleri firmadan yüksek fiyatlara satın aldıkları ve bunları SGK fatura onay bölümünde görevli doktor S.K'ye rahatça onaylatarak SGK'yı zarara uğrattıkları öne sürüldü.

3 yıldır yürütülen soruşturmada Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı tarafından belirlenen ve 3 doktordan oluşan bilirkişi ekibinin, 10 bin hastanın dosyasında yaptığı inceleme sonucu tespit edilen dolandırıcılıkta, cerrahi işleme gerek olmayan hastalara ameliyat yapıldığı, bazı hastalara gerekmediği halde fiyatları 1000 ile 10 bin lira arasında değişen ''Servikal disk protezi'', ''omurilik kafesi ve vidası'' gibi medikal malzemelerin takıldığı tespit edildi.

DOKTORLARA SATIŞTAN YÜZDE 25 PAY

Soruşturmada, medikal firmaların kamu hastanelerinde görevli doktorlara kendi firmalarıyla çalışmaları karşılığında belli paralar ödediğinin de tespit edildiği bildirildi. Bir medikal firmasının satış yaptığı ilçedeki beyin cerrahının kendilerinden malzeme almasını sağlamak üzere doktorlara hediyeler, tatiller ve rüşvet ödemeleri için yıl boyunca 930 bin TL harcama yaptığı öne sürüldü.

Özel hastanelerde ameliyat yapamayan kamu hastanelerinde görevli doktorların, gerçekleştirdikleri ameliyatlarda kullandıkları malzemelerden yüzde 10 ile 25 arasında komisyon aldıkları, özel hastanelerde gerçekleştirdikleri ameliyatların ardından tutulan raporlara da özel hastane doktorlarının ameliyatı kendileri gerçekleştirmiş gibi imza attıkları ve imza başına özel hastane doktorlarının medikal firmalarından 500 ile 1000 TL arasında rüşvet aldıkları belirtildi.

SGK'DA FATURA ONAYI

SGK'yı dolandırmak suretiyle zarara uğrattıkları tespit edilen 4 medikal firmasının 3 yıl boyunca 30 bin hastaya satış yaptığı ve bunların SGK fatura onay biriminde görevli S.K tarafından onaylandığı tespit edildi.

Polisin takibi sonucu SGK'da görevli doktor S.K'nın medikal firmalarından rüşvet aldığı kamera ile tespit edildi. Kendi üzerine bir mal varlığı bulunmayan S.K'nın son 3 yılda 3 ev satın aldığı ve İzmir'de bir villa inşa ettirdiği tespit edildi.

Operasyonda gözaltına alınan bazı doktorların banka hesaplarında 500 bin ile 1 milyon TL arasında kaynağını açıklayamadıkları para bulundu.

Öte yandan, Üsküdar Adliyesi'ne getirilen şüphelilerin görüntülerinin alınmasına izin verilmedi.

Konular

Özel Hastaneler ve Tıp Merkezlerinin İşlemlerinde Uyulması Gereken Hususlar Genelgesi
Otobüs Firmaları
TÜM ANNELERİN ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYOR SAYGIYLA SELAMLIYORUZ
uzm.Ümit şahin
Adli Tabiplik Uygulayıcı Eğitimleri İstanbul'da Başlıyor.
Rejim Yapanlar Dikkat Hangi Hiyecek Kaç Kalori? İşte Yiyeceklerin kalori miktarı!
Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Makina Mühendisleri Odası Personel Yönetmeliğinde Değişiklik Yönetmeliği
Tüm Hemşirelerin 12 Mayıs Hemşireler Günü Kutlu Olsun
Uzman Ümit Şahin'den Sağlık Yönetimine Faydalı Bilgiler
Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Panik Atak Nedir?
Uyku Bozuklukları, Uykusuzluk, Aşırı Uyuma
Depresyon Nedir?
Sağlık Bakanlığına İnternette Ençok Sorulan Sorular ve Cevapları
Tüm Eczacılarımızın Eczacılar Gününü Kutlar Saygılar Sunarız.
ASİD BAHAR TOPLANTISI GAZETE HABERLERİ
Prof.Dr. Dilaver Tengilimoğlu' nun Tamgün Yasası İle İlgili Gazete Haberi.
Hastaneler Birlik Olunca Özelleşecek mi ?
Tam Günde Doktorun Tercihi Kamu Hastaneleri
Hayatınız Seçtiğiniz Kadındır
Makina mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik ve Mühendislik Hizmetleri Asgari Ücret Tarifesi
Güncel Sağlık Mevzuatı
Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği
Hizmet Alımlarında Çalıştırılacak Personel ve Ücret Belirleme Hakkında Genelge
Sağlık Bakanlığı Hizmet Satın Almalarda İşci Sayısı Ve Ücretlerini Düzenleyen, Yeni Standartları Belirleyen Genelge Yayınladı
buş
Rehber Sağlık Mevzuatı
Alanya'ya Üniversite Kuruluyor
SGK' dan Hamilelere Kötü Haber