Türkiye'de şu anda domuz gribiyle ilgili herhangi bir vaka yok

ABD ve Meksika'yı korkutan domuz gribi Türkiye'yi de etkiler mi? Sağlık Bakanı Akdağ, tartışmalara bugün açıklık getirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Türkiye'de şu anda bu domuz gribiyle ilgili herhangi bir vaka yok'' dedi. Akdağ, 12. Dünya Halk Sağlığı Kongresi'nin açılış törenine gelişinde basın mensuplarının domuz gribine ilişkin sorularını yanıtladı.

Domuz gribine ilişkin bakanlığın ilgili birimlerince geniş bir basın bilgilendirme toplantısı yapıldığını hatırlatan Akdağ, bakanlığın, daha önce kuş gribiyle ilgili hazırlanmış olan mevcut bir grip salgını hazırlık planı bulunduğunu vurguladı.

Bu planın bir eylem planı olarak oldukça kapsamlı olduğunu belirten Akdağ, domuz gribi konusunda ilk özellikle Meksika'dan Türkiye'ye gelen yolculara ilişkin tedbir aldıklarını anlattı.

Akdağ, Meksika'dan Türkiye'ye seyahat eden kişilerin havaalanında doktorlar tarafından klinik olarak değerlendirileceğini, herhangi bir grip belirtisine rastlanılması durumunda buna yönelik tedbirlerin alınacağını bildirdi.

Daha çok Amerika kıtasına münhasır gibi görülen bu grip nedeniyle geniş kitlelerin hastalandığına dair henüz bir bilgi bulunmadığını dile getiren Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

''Türkiye'ye bu virüs gelmesin diye elimizden geleni yapacağız. Meksika dışında başka ülkelerden gelen kişiler için şu an herhangi bir önlem uygulamayacağız ama bugün alınmış olan kararlar yarın başka kararlarla değişebilir. Halkımıza şunu özellikle ifade etmemiz gerekir; Türkiye'de şu anda bu domuz gribiyle ilgili herhangi bir vaka yok. Vatandaşlarımızın asla bu konuda herhangi bir endişeye, paniğe kapılmaması gerekir. Ama tabii ki biz de tedbirlerimizi iyi almalıyız. Şu anda yaptığımız iş, bu tedbirleri almak, ülkeye virüsü öncelikle sokmamak. Fakat bütün gayretlere rağmen, bir şekilde virüs ülkeye girebilir. Girdiği zamanda yine diğer tedbirlerle devam edeceğiz.''


Konular