İŞ GÖRÜŞMELERİ İÇİN İPUÇLARI

Bugüne kadar çok sayıda mülakat yaptım. İş arayanlardan en çok duyduğum şey; “ Çok mülakata girdim. Bu mülakatların çoğu olumsuz oldu ve ben bunu nedenini bilmiyorum” oldu. Bunun bir çok nedeni olabilir. Bu yazımda iş arayanların özellikle mülakatlarda nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusuna değineceğim.
Mülakat öncesinde daha iş başvurusu sırasında, doğru sektöre, doğru şirkete ve doğru pozisyona başvurduğunuzdan emin olmalısınız. Bunun için, eğitiminizi, kişisel niteliklerinizi, tecrübelerinizi, yaşınızı ve hedeflerinizi dikkate almalısınız. Eğer iş hayatına yeni başlayacaksanız yada kariyerinizin başlangıcındaysanız; beklentilerinizi doğru tanımlamalısınız. Sizi hedefinize ulaştıracak bir kariyer planınız olmalıdır. Bu planınızı orta, kısa ve uzun vadeye yaymalı ve ideal bir süre koymalısınız Rast gele iş başvuruları yapmamalısınız. Eğer çalıştığınız sektör sizin niteliklerinize uyuyorsa mümkün olduğunca her şirket değişikliğinde, sektör değiştirmemelisiniz. Eğer bir değişiklik olacaksa da sadece benzer ve yakın iş kollarını tercih etmelisiniz. Çok sayıda sektör ve iş değişikliği kariyerinizi olumsuz etkileyecek ve size zaman kaybettirecektir. . Sektör içinde kariyerinize devam ederken tıpkı her meslekte olduğu gibi; çırak, kalfa ve ustalık döneminin olduğunu ve bunun için bir süre gerektiğini kabul etmeliyiz.
Eğitiminize, hedeflerinize, niteliklerinize uygun işlere başvurduğunuzda ve iş görüşmesine çağrıldığınızda sizi bir adım öne taşıyacak bazı bilgiler kısaca aşağıda ki şekilde özetlenmiştir.
Görüşme Öncesi:
İş arama sürecinde iseniz çok geç saatlere kadar uyumayın. Telefonunuzu açık tutun. Nerelere başvurduğunuzu not edin. Arandığınızda neresiydi, nerden aramıştınız, orya başvurmuş muydum, ne iş yapıyor orası, şartları ne gibi sorular sormayın. Her an sizi arayabilirler. Arandığınızda görüşme yerinin açık adresini, telefonunu, kimle görüşeceğinizi mutlaka not edin. Şirketi internetten ve diğer çevrelerden araştırabilirsiniz. Şirket hangi alanda faaliyet göstermektedir, kaç çalışanı vardır, şirket politikaları nedir, ne zaman kurulmuştur, yöneticileri kimlerdir, görüşeceğiniz bölüm kime bağlıdır, şimdiye kadar ne tür başarılar göstermiştir, araştırın.
Şirketin adresi yazıyorsa ve bilmediğiniz bir yer ise; gitme şansınız varsa önceden gidip bakabilirsiniz. Görüşmeye hastalık yada acil bir olay nedeniyle gidemeyecek olursanız mutlaka haber verin, açıklama yapın ve başka bir güne randevu isteyin.
Nüfus cüzdanınızı, ehliyetinizi, özgeçmişinizi ve gerekli olabilecek diğer belgeleri yanınızda bulundurun. Görünümünüz, davranışlarınız ve konuşmalarınızla yarattığınız izlenimi desteklemeli ve güçlendirmelidir. Kot pantolon kesinlikle giymeyin. Gri ve lacivert tonlarında kumaş pantolon-ceket, etek-ceket yada takım elbise ile içinde beyaz, mavi tonlarında gömlek yada bluz daha uygun olacaktır. Erkekler mutlaka kravat takmalıdır. Ayakkabılar boyalı ve temiz olmalıdır. Çok makyaj yapmayın, aşırı parfüm sürmeyin. Bayanlar saçınızı abartılı plastik tokalarla toplamayın, kıyafetinizle uyumlu renklerde sade ve az sayıda aksesuarlar kullanın. Yüzünüz enerjik ve pırıl pırıl olmalı. Önceki gün erken yatın ve dinlenmiş olun. Olanağınız varsa ılık-soğuk suyla duş alın, canlanmanıza yardımcı olur.
Görüşme saatinden beş dakika önce binaya girin; erken yada geç girmeyin.
Binaya girdiğiniz andan itibaren herkese nazik ve güler yüzlü davranın, diyalog kurmaya çalışın. İnsanlardan alacağınız karşılıklar kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur, heyecanınız yatışır. Çalışan insanlar, sizi karşılama şekilleri, etraftaki insanların ruh halleri, işyerinin koşulları, mobilyaların güncelliği göreceğiniz her şey size bir bilgi verecektir.
Başvuru formunu doğru ve düzgün bir biçimde doldurmalısınız. Çünkü sizin hakkınızda ipucu verecektir.
Görüşme sırasında:
Görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile tanışırken dostça davranın, elini sıkarken gülümseyin. Mümkünse görüşme yapacak kişiyi sağınıza alın. Oturunca ayak ayak üstüne atmayın. Saçınızla ve yüzünüzle oynamayın. Mümkünse ikramları kabul etmeyin. Mecbur kalırsanız bir bardak su ile yetinin. Sigara içmeyin. Neşeli olun ve gözlerinin içine bakın, onu dikkatlice dinleyin. Sorulara tam cevap verin, konuya bağlı kalın ve konuyu dağıtmayın.
Güçlü yönlerinizi ortaya çıkarabilecek fırsatları yakalayabilmek için dikkatlice dinleyin. Dürüst olun, ancak olumsuz noktaların üzerinde fazla durmayın.
Gerektiğinde sorular sorun, ancak tüm görüşmeyi yönlendirmeye çalışmayın
Görüşme süresince görüşmeyi yürüten kişinin sorularını doğru anlamaya ve soruya uygun, kısa ve çarpıcı yanıtlar vermeye özen gösterin.
Görüşme esnasında işverenin yöneltebileceği sorulara hazırlıklı olun. Size sorulabilecek şu tür soruların yanıtlarını önceden hazırlayın:
Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Nasıl bir iş istiyorsunuz?
Neden burada çalışmak istiyorsunuz?
Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
Sizi neden işe almalıyım, sizi neden tercih etmeliyim?
Burada ne kadar çalışmayı planlıyorsunuz?
Son işinizden neden ayrıldınız?
Referanslarınız var mı, sizi kime soralım?
Şöyle bir durumda kalsaydınız ne yapardınız? Vs.
Görüşmeyi yapanların genelde cevaplarda aradıkları şeyler:
• Hedefiniz var mı,
• Uyum sağlayabilir misiniz,
• İletişim becerileriniz, empati kurabilme, dinleme becerisi,
• Bireysel niteliklerinizin işe uygunluğu,
• Kavrama düzeyiniz
• Mesleki yeterliliğiniz,
• Kalıcı olup olmadığınız,
• Sorunlar ve zorluklar karşısında tutum ve becerileriniz,
• Self motivasyonun olup olmadığı,
• Dürüstlük ve güvenirlilik,
• İnisiyatif kullanabilme becerisi, vs.
Görüşme boyunca kendinizden emin, ne istediğini bilen, işe kabul edilmeniz halinde başarılı olacağınızı gösteren bir tutum, işi almak için gerekli enerjiyi yüzünüze, bakışlarınıza yansıtın. Görüşme boyunca sorulan soruları iyi dinleyip cevapların birbirine uyumlu ve tutarlı olmasına dikkat etmeniz halinde başarı şansınız artacaktır.
Görüşme sonunda işe alım aşamalarının hangi basamaklardan oluştuğunu ve ne kadar bir zaman süresinde sonuçlanacağını, size nasıl bilgi verecekleri konuları ile ilgili sorular sorabilirsiniz. En son görüşme fırsatı için teşekkür ederek, size fırsat vermeleri halinde başarılı olacağınıza dair temenni ile ayrılabilirisiniz.
Yolunuz açık olsun.
Aziz Serçe

Konular