SGK'dan Eczacılara büyük piyango (Bugün Gazetesinden)

Sosyal Güvenlik Kurumu bilgi işlem sistemindeki hata yüzünden eczanelere 11 gün içinde fazladan 17 milyon lira ödeme yaptı.Sosyal Güvenlik Kurumu bilgi işlem sistemindeki hata yüzünden eczanelere 11 gün içinde fazladan 17 milyon lira ödeme yaptı. Hatayı fark eden SGK parasını eczanelerden geri istiyor...

Sosyal Güvenlik Kurumu son yılların en büyük skandalına imza attı. Kurum, bir çoğu kapanmış yüzlerce eczaneye fazladan ödeme yaptı. Toplamda fazladan ödenen para yaklaşık 17 milyon lira. Yanlışlığı fark eden kurum yönetimi eczacılardan parayı geri istedi.

Fakat kapanmış eczanelere bile ödeme yapıldığı için paranın nasıl geri alınacağı net değil. Birçok eczacının da hesabında ecza depolarının haczi bulunduğu için para otomatik olarak ecza depolarının hesabına geçti. SGK’nın eczanelerin alacaklarına haciz koyarak parayı geri almaya çalışacağı iddia ediliyor.

İşte adım adım skandal

SGK ile eczacılar arasındaki ödeme trafiğini düzenleyen sistemdeki yanlışlık skandalı da beraberinde getirdi. Usulsüz ödeme emri ile geçmişe dönük olarak SGK hesabından eczanelere para transferi yapıldı. 16 Haziran’da başlayan ödemeler hatanın fark edildiği 27 Haziran tarihine kadar sürdü. 11 günlük hatalı işlem de SGK tarafından eczanelere yaklaşık 17 trilyon lira ödeme yapıldığı tespit edildi. Haziran ayında eczanelere yapılacak ödeme tutarlarına ilişkin verilerin bilgi işlem sisteminden muhasebe sistemine aktarılması sırasında programda yapılan revizyon nedeniyle hatalı ödeme verisi oluştuğu belirlendi.

Bakan Dinçer el koydu

Sistemdeki hatayı fark eden çalışma bakanı Ömer Dinçer konuya el koydu. Kusuru olduğu iddia edilen personel açığa alınırken Teftiş Kurulu skandalla ilgili inceleme başlattı. Kurum kaynakları normal şartlarda ödeme emirlerinin ilgili daire başkanları arasında ve üst yazıyla yapıldığını, bu olayda bilgi işlem dairesindeki bir personelin sisteme müdahale ettiğini belirtiyor. Kurum müfettişleri sisteme müdahalenin kasıtlı mı yoksa yanlışlıkla mı olduğunu inceliyor.

HATAYI ECZACILARA ÖDETMESiNLER

Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel ise sektörü büyük bir krizin beklediğini söyledi. Konunun kendilerine “sistem hatası” olarak aktarıldığını belirten Özel “Hatamıdır, kasıt mıdır bilemeyiz. Ama ortada tuhaf bir durum var. Kapanmış birçok eczaneye, alacağı olmayan eczacıya para yatırılmış. Bu hatayı fark eder etmez üyelerimizi uyardık” dedi.

Faiziyle alırlar

‘Hesabınıza yatan fazla parayı çekmeyin, faiziyle alırlar’ dediklerini belirten Özel şöyle devam etti: “ Fakat bir çok meslektaşımız parayı çekti ya da hesabında zaten haciz olduğu için para ecza depolarına gitti. Maalesef kurumdan aranıp “parayı hemen ödeyin yoksa kurumla ilişkinizi keseriz” türü tehditler de geliyor. Kasıt varsa ayrı bir şey, hata varsa bedelini eczacıya ödetmeleri doğru değil.”

ANKARA (Bugün) (www.bugun.com.tr)


Konular

2.1.2 KLİNİK MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
3. BÖLÜM AMELİYATHANE VE YOĞUN BAKIMLAR
3.2 YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ
4. BÖLÜM ÖZELLİKLİ TEDAVİ BİRİMLERİ
5. BÖLÜM ACİL SERVİS VE AMBULANSLAR
6. BÖLÜM YÖNETİM VE BİLGİ SİSTEMLERİ
7. BÖLÜM HASTANE DESTEK ÜNİTELERİ
ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ
e-okul OKUL BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Sağlık Bakanlığından Önemli! SGK Ödeneklerinden İlaç Kesintisi Yapılacaktır
Yeşil Kart Tahakkuk Bilgi Sistemine Kayıt Girilmesiyle İlgili Duyuru
Ebe Kadrosunda olup hemşire olarak çalışanların dikkatine
2008 Yılı Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
TEDAVİ KATILIM PAYININ UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ
Bayram Mesajı
AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
SEVGİLİ MESLEKTAŞLARIM
Sağlık Bakanluğınca Yoğun Bakım Ünitelerinin Standartları Konulu Genelge Yayınlandı
ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI 5 ARALIK 2009'DA!
Eczacıyı müşteri için bıçaklattı
1.2 KLİNİKLER
1.3 ECZANE HİZMETLERİ
Resmi Tatil ve Bayram Günleri
4. Sağlık Ve Hastane İdaresi Kongresi Düzenleniyor
Sağlık Hizmeti Sunucuları Dikkat Geriye Yönelik Hasta Kaydı İçin Takip Numarası Alabilirsiniz
Sağlık Hizmeti Sunucuları Dikkat Geriye Yönelik Hasta Kaydı İçin Takip Numarası Alabilirsiniz
Sağlık Dernekleri Ligi Şampiyonluk Yarışında Nefesler Tutuldu !
SGK ÖYLE BİR YALNIŞ YAPTI Kİ ...
ASİD Sonbahar Toplantısına Katılım İçin Başvurularda Son Hafta
YÖK Yeni Atamalar Yaptı