Afgan doktordan müthiş icat

Afgan ulusal ordusunda görev yapan bir doktor, diz ve dirseklerdeki kemik kırılmalarını çabucak tedavi eden bir aygıt geliştirdi.

'Afgan aygıtı' adı verilen bu metal cihaz sayesinde, hastalar henüz tedavi aşamasında bile hayatlarına hiçbir şey olmamış gibi devam edebiliyor. Hatta diz kırıkları olan Afganlar, daha tam iyileşmeden futbol oynayabiliyor.

Afgan doktor Mohammad Wardak, yıllardır şiddet olaylarının sürdüğü ülkesinin başkenti Kabil'deki askeri hastanede çalışıyor. Afgan Silahlı Kuvvetleri Sağlık Bilimi Akademisi'nde görevli olan doktor Wardak, uzun yılların verdiği tecrübeyle diz ve dirsek gibi hareketli noktalardaki kırıkları hızla düzeltebilen ve hastaların normal hayatlarını sürdürmesini sağlayan bir aygıt geliştirdi.

NATO Channel'a konuşan Wardak, 2001'de Taliban rejimi devrilmeden önce kırık kemikleri tedavi edecek yeterli ekipmana sahip olmadıklarını ve bu fikrin ilk o dönemde aklına geldiğini söyledi. Wardak, "Biz de etrafta bulabildiğimiz metal parçalardan bir mini-düzeltici yapmaya karar verdik. Parçaları bir araya getirdiğimizde diz kapağı kırıklarını tedavi eden basit bir aygıt yaptık" dedi.

AYGITI OTO TAMİRHANESİNDE YAPIYORLAR

Aygıtın çok etkili olması üzerine hastanedeki ortopedi cerrahlarının cihazı hastalara uyguladığını, hastaların da son derece memnun olduğunu belirten Mohammad Wardak, ülkesinde sağlık ekipmanı yapacak bir şirket olmaması nedeniyle üretim için başka yollar aradığını aktardı.

Wardak, "Hükümetten bizim için basit bir oto tamirhanesi istedik. Etrafta bolca bulabildiğimiz düşük kalitedeki çelik ile bu cihazın dizaynını geliştirdik. Hastalar üzerinde denedik, çok güzel çalıştı" diye konuştu.

'Afgan aygıtı' diz kapağının kırık iki parçasını, geleneksel tedavi metoduna göre çok daha fazla bir güçle bir araya getiriyor. Cihaz, kemiğe daha çok sıkma gücü veriyor. Cihazı kullanan hastalar bilinen metodlara göre daha hızlı tedavi oluyor.

HASTALAR KISA SÜREDE ARABA SÜRÜP, FUTBOL OYNAYABİLİYOR

Aygıt sayesinde hastalar bir kaç gün içerisinde normal hayatlarına dönebiliyor. Eğer diz ya da dirseğinde kırık bulunan kişi bir şöförse, kısa sürede otomobiline dönebiliyor. Eğer futbolcuysa, bir ay geçmeden dizindeki aygıt ile top oynayabiliyor.

Doktor Wardak, 'Afgan aygıtı'nı şu ana kadar 150 kişide denediğini, hepsinde de "mükemmel" sonuçlar aldığını aktardı. Alman, Hintli ve Amerikalı şirketlerin ilgi duyduğu aygıt, yakında uluslararası arenada da kullanılmaya başlanacak.


Konular